Sunday, 5 February 2012

Sanah Helwah Ya habibi

                                                            Berjalan tanpa henti

                                                        Puncak Broga di tawan sudah

                                                       Ketua tercinta memberi talk

Alhamdulillah..bertangga2 kesyukuran same2 kita panjatkan kpd Allah yg Esa..yang xpenah putus2 memberi rezeki kepada kita.. Dan tidak lupa juga selawat dan salam ke atas junjungam besar Nabi kita Muhammad SAW. Sempena Maulud Nabi ni...as join Nisa' Malaysia daki bukit broga... Dlm kepala mula2..yes..dia hanya bukit..Kalu sebelum ni Gunung lagi ku daki.apatah lagi sebuah bukit.n cita2 as mase tuh...as nak jd group pertama tawan puncak..Tapi hati ni nervous sgt.sbb dah lame xhiking..joging pom xsgt..Dah lah as demam..roti mkn skeping j..so dlm pikiran ni..camne nak hiking..Kaki yg jatuh ritu xsihat elok agi...Mula lah di bisik syaitan tuk melemahkan semangat as...

Tapi kerana pikir balik niat utama dtg n Allah yang gerakkan hati nak hiking.So as gagahkan jgk.Tuh kali pertama as give up bila hiking..As bukan nak berlagak.Penat n sakit mcm ane pom..As xpnh kuar dr mulut ni ckp,as xnak naik dah.as xlarat dah..ya Allah..tekak ni loya sgt..jalan pom terhuyung hayang...Tp partner selalu bagi semangat..paksa as nek jgak...yg paling terharu...dowang rela tunggu as stabil balik..Naik sama2..Ya Allah..itulah ukhwah Islam yang kita nak. Tengok kawan2 yang xpnh putus harap...As gagahkan jgok..sbb as tengok budak2 kecik pom naik..org bawak baby nek..org tua bertongkat pom naik Kalu dowang boleh wat kenapa bukan kita.??

Bila hampir smp k puncak...Mula berdebu...dia xsama cam gunung2 yg as daki...sgt berbeza..Broga d keunikannya sendiri...As daki gak bukit ala- ala padang pasir tuh..Dari atas,kawan2 menjerit Asma Boleh.. ASma Boleh... ~waaaaa..sgt bersemangat..smp tetamu2 broga yg xdikenali pom bagi support..Yes!!i can do it..Alhamdulillah..dgn zikir yg xpenah putus dan keyakinan dgn pertolongan Allah...As smp puncak..Syukur segalanya...

Ops..Ops...jgn tertipu...Kami xdaki smp puncak teratas.haaa...nak taw nape?? Ok..ok..as gtaw..

Mase tuh sgt2 bsemangat nak smp puncak.Tapi kawan2 ramai agi kat bawah...Kami 30 org..yg dah smp hanya 6 org..So kami wat keputusan utk tunggu kawan2 yang lain smp..Nak tawan puncak teratas sama2..Tapi memandangkan ramai yg xlarat..so kami hanya benti kat puncak itu shj...Kami rasa xd guna kalu apy sorg2 tawan puncak tuh..Biarlah semua rasa kebahgian yg sama rata...

Alhamdulillah..Masa yg kami amek hanya sejam..Yes,lebih kurang tuh lah tempoh nabi Muhammad daki gua sur dulu...Apa yang kami rasa sgt susah...mst Nabi rasa lagi susah...sbb Baginda daki di waktu mlm dan pagi...Subhanallah..Kalu Nabi xpilih tuk daki mase tuh..Kita semua mungkin xbergelar muslim kan???

Betapa sayangnya Rasulullah kpd kita...Di saat akhir pom baginda masih ingat umatnya...Begitulah org yang hidup tuk org lain dan kerana Islam..Tak pernah rasa tuk mementingkan diri sendiri..Rela berkorban walau apa pun..Sama- sama kita soal diri kita....Tahap manakah syg kita kpd Rasulullah?? Apakah sanggup kita mewakafkan diri kita tuk umat dan Islam??

Sama- sama kita berselawat kpd NAbi Muhammad SAW..bukan sekadar hari ini..tapi selamanya...i.Allah


                                                                   JUMPA LAGI

2 comments:

  1. nice entry... semoga pendakian memberikan seribu makna. SALAM MAULIDUR RASUL :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..i.Allah..harap2 gitu..amiin :)

      Delete