Wednesday, 1 February 2012

Tips Istiqamah Mengikut al- Quran


 Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah.Allah masih bg kesihatan dan kesempatan kat as join Pogrem Graduasi Mahasiswa pada hari ini..Motivater yang ditampilkan juga hebat2 dan tidak asing lagi bagi kita.As tertarik dgn satu jawapan kepada soalan seorang mahasiswa kpd Dr Hj Mohd Shafie bin Hj Md Amin..jawapannya sgt ringkas.tp begitu kuat hujahnya.Membuat as semakin kuat tuk istiqamah..
Soalan: Kita sering insaf dan ingin berubah setelah join mane2 slot motivasi.Tapi yg menjadi masalahnya..Bila keluar shj  dr pintu dewan ini..Sy gagal tuk istiqamah..BAGAIMANA SY NAK ISTIQAMAH???

Jawapan: Saya xnak bg tips yg panjang lebar..sbb awk semua tahi dan blh dptkannya melalui pembacaan...Tapi sy nak antum semua yakin kpd sesuatu kitab..yang tiada keraguan padanya..iaitu al-Quran..semuanya sudah termaktub disini..i.Allah.awak akan berjaya  istiqamah,kalu awak ikot cara ini...

Firman Allah swt yg bmaksud: (Dan mohonlah pertolongan kpd Allah dgn sabar dan solat.dan solat itu sangat berat, kecuali bg org2 yg khusyuk..(al-Baqarah:45)

Kita selalu sekadar baca shj.Tp xmemahaminya secara praktikal tuk hidup kita...Sabar di situ dimaksudkan jua sbagai taat.Sabar merupakan sesuatu yg sgt susah.Begitu juga solat..Semua org boleh buat.Tapi bukan semua mampu tunaikan secara sempurna solat itu.. kecuali org2 yang yakin,akan janji ALlah..dan mereka merasa kehadiran Allah semasa mereka solat itu..

Jadi utk dpt darjat ini..kuncinya adalah 'PAKSA'. Ya sahabat2 semua.Paksa lah diri anda melakukan sesuatu amal itu..walaupun ianya sgt ringkas..asuh lah dgn perkara2 fardhu dl.Kalu kita boleh consistent dgn perkara fardhu ini,i.Allah kita takkan susah tuk istiqamah dlm benda lain.Sebab kita melakukan ibadah sbb nk keredaan Allah...

Ada disebut dlm Surah al- ankabuut:69  tentang org2 yg memaksa dirinya(ikhlas) yg bermaksud.(Dan org2 yg berjihad(mencari keredaan) Kami, Kami akan tunjukkan kpd mereka jln2 Kami. Dan sungguh, Allah berserta org2 yg berbuat baik..

Ingatlah kawan2..Allah pandang hati kita.Kalu kita betol2 nak istiqamah..nak jadi hambaNya yg beriman dan mencari redaNya...Dia tak akan persia2 kan..Ingatlah dlm setiap apa kita buat..."Innallaha Ma'ana"..No comments:

Post a Comment